Zaključci s CISEx panela “Kriza u IT-ju ili IT u krizi”

Objava: 11.11.2023.
CISEx je 10.11.2023. organizirao panel na temu iz naslova prilikom kojeg smo napravili kraću analizu poslovanja i pregleda domaće IT industrije kao i poslovanja za razdoblje Q1-Q3/2023.

Ovo su ključni zaključci panela:

  1. Trenutno stanje tržišta: Tržište IT sektora trenutno doživljava značajan pad rasta (globalni trend), s posebnim naglaskom na to kako će ovaj trend najviše utjecati na agencije. Tvrtke koje su u području data analitike su u boljoj situaciji (sigurnost podataka, AI i regulative su pokretači tog segmenta)
  2. Prognoza za naredne godine: Predviđa se da će sljedeća godina (a možda i dvije) biti izazovne za IT sektor, karakterizirane nestabilnostima i potencijalnim poteškoćama. Paziti na likvidnost!
  3. Veličina krize: Trenutna kriza (ako ćemo to tako zvati) u IT sektoru neće doseći razmjere one iz perioda 2008-2012 godine.
  4. Pozicija juniora: Mlađi stručnjaci i oni na početku karijere (juniori) su posebno pogođeni ovim trendovima, suočavajući se s povećanim izazovima kojima pridonosi i situacija s umjetnom inteligencijom. Zapošljavanje u IT sektoru je jako usporilo, a u pravilu se traži viši senioritet.
  5. Domaće tržište i EU projekti: Tvrtke koje surađuju s državnim institucijama ili su uključene u projekte financirane od strane Europske unije imaju veće šanse za uspješno prevladavanje trenutnih poteškoća. U RH sada u narednim godinama ima puno EU novaca za digitalizaciju javnog sektora te se očekuje da će tvrtke koje su orijentirane na domaće tržište rasti i ublažiti negativne rezultate sektora dok izvozna tržišta kašljucaju.
  6. Izazovi za produktne firme: Firme koje se bave razvojem vlastitih proizvoda također se suočavaju s izazovima, budući da su investicije postale rjeđe, a tržišne evaluacije manje povoljne. Etablirane produktne firme će biti manje pogođene, ali i to ovisi o tipu produkta i tržišta kojem je namijenjen.
  7. Nije drama, ali situacija zahtjeva oprezno upravljanje.

 

 

KLIJENTI

Astra poslovni inženjering

Usluge

Kontakt